Un mesaj din partea prof. dr. Ioan Piso

Fundația noastră a apărut ca o tresărire de orgoliu în fața celor care susțineau că soarta Roșii Montane este pecetluită. Într-adevăr, ce ne este dat să auzim toată ziua? Că singura sursă a bunăstării locuitorilor este mineritul, cu dispariţia a patru munți şi cu înstrăinarea aurului în câțiva ani, ca și când nu am mai avea copii și nepoți, iar în schimb să rămână cu un un iaz de cianuri, sprijinit cum se va putea de un baraj. Pentru a-i convinge pe oameni că de asta depinde fericirea lor, au pus umărul de la capii țării până la ultimul milițian, iar pentru distrugerea patrimoniului istoric s-au ostenit tocmai cei plătiți din banii noștri spre a-l apăra. Ei au uitat însă că nu au de-a face cu un neam de slugi.

Au existat moți care i-au vândut pe Horia sau pe Avram Iancu, dar nu toți sunt astfel. A-ți apăra casa și ograda, biserica și morții este suprema dovadă de demnitate, iar în vremurile noastre este semnul că înțelegem de ce am fost primiți în Europa și care este rostul nostru printre națiunile libere. Democrație și stat de drept nu pot exista numai în București sau în Cluj și nu și în ultimul cătun. Atunci când o comunitate se apără împotriva lăcomiei, a prostiei și a fărădelegii, intelectualii sunt cei dintâi care trebuie să-i sară în apărare. Cei care nu o fac, ba mai mult, se lasă cumpărați, merită tot disprețul nostru și al istoriei.

Nu este de-ajuns să salvăm Roșia Montană de hoți și de escroci. Nu suntem împotriva mineritului, dar nu așa cum vor unii, pentru câțiva ani și prin distrugerea patrimoniului istoric și a naturii. Suntem convinşi că viitorul Roșiei Montane constă în trecutul ei. Traian a adus aici populații întregi de minieri din imperiu, care au ridicat așezări și au săpat zeci de kilometri de galerii unice în lume ca perfecțiune și frumusețe. Este o contribuție a Roșiei Montane, este o contribuție a României la civilizația universală. Nimeni nu are voie să le distrugă, nici chiar roșienii, fiindcă nu le aparțin numai lor.

Fundația Culturală Roșia Montană sprijină înscrierea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO. Dorește ca Roșia Montană și zonele înconjurătoare să devină un obiectiv de importanță europeană pentru turismul intelectual. Dorește ca arhitectura, obiceiurile, meșteșugurile, poveștile și bucătăria roșienilor să fie cunoscute de toată lumea. Dorește ca statul român să se implice de partea propriilor cetățeni și în folosul țării și nu în al altora. Dorește ca bunăstarea roșienilor să fie durabilă și bazată pe cinste și pe respectul de sine.

Nu vom ceda niciodată.

Prof. dr. Ioan Piso

Lasă un comentariu