“Explorează bucuria” la Roşia Montană!

Exploreaza Bucuria!

  • Adaugă la favorite
  • Printează

În săptămâna 7-11 iulie, la Căminul Cultural din Roşia Montană s-au desfăşurat Atelierele de creaţie pentru copii “Explorează bucuria!”, organizate de Fundaţia Culturală Roşia Montană.

Denumirea atelierelor descrie ideea de la baza căreia a pornit această acţiune: crearea unui cadru care să-i încurajeze pe copii să se bucure de ei înşişi şi unii de alţii, să se deschidă, să se exprime liber, să se descopere şi să înveţe să creadă în ei, să se valorizeze.

Pentru a pune în practică această idee, cei care au venit alături de organizatori sunt nu doar adevăraţi profesionişti în lucrul cu copiii, dar şi oameni care îşi manifestă ei înşişi spiritul creator în viaţa de zi cu zi. Astfel, Atelierul de teatru şi jocuri creative a fost coordonat de actriţa Ligia Toniţă, de la Teatrul Imaginario din Bucureşti, care are o experienţă de şapte ani în lucrul cu copiii. Florentina Toniţă, cea care a coordonat Atelierul de pictură decorativă pe sticlă este din Botoşani, unde împărtăşeşte cu copiii pasiunea pentru pictură pe sticlă de mai bine de patru ani.

Exoploreaza bucuria la Rosia Montana!

“Le cunoşteam pe Ligia şi Florentina de mult timp. Când mi-a venit ideea cu atelierele de creaţie pentru copii cu scopul a-i încuraja să-şi cunoască propria frumuseţe, am ştiut că se poate. Nu rămânea decât ca şi ele să fie disponibile în acea perioadă. Şi au fost” (Alexandra Dodu, manager comunicare Fundaţia Culturală Roşia Montană)

Cei 30 de copii care au participat au vârste cuprinse între 4 și 14 ani, astfel că s-a lucrat în două grupe diferite (4-8 ani, 9-14 ani).

“Scopul nostru a fost de a aduce copiii şi părinţii la un loc, de a ne bucura de privilegiile copilăriei, iar copiii ne-au împărtăşit şi nouă din bucuria lor. Această acţiune a trecut graniţele Roşiei, au fost părinţi care au venit de la distanţă. Am rămas plăcut surprins că avem aşa copii talentaţi, copii pe care dacă nu i-am fi văzut la lucru nu ne-am fi dat seama de ce pot. Copiii şi-au schimbat atitudinea fantastic, au stat liniştiţi în sală, au fost ţinuţi în priză, au învăţat foarte multe lucruri noi, s-a văzut mult profesionalism” (Sorin Jurca, vicepreşedinte Fundaţia Culturală Roşia Montană)

Pictura pe sticlă a fost un joc, o formă de manifestare artistică apelând la mijloace de exprimare inedite pentru cei mai mulți dintre copiii participanţi la ateliere. Materialele pe care le-au avut la dispoziţie (sticlă, culori speciale, pastă de contur, fir de plumb, foiţă de aur etc.) au avut rolul de a stimula curiozitatea, dar mai ales de a crea un spirit de adevărată aventură artistică.

“Am fost impresionată de fiecare copil în parte, de la cel mai mic până la cel mai mare. Contactul cu ei a însemnat mai mult decât tot ce ştiam până ieri despre Roşia Montană. Astăzi cred cu tărie că ei sunt adevărata comoară a Apusenilor. Sunt spontani, sinceri, creativi şi capabili să ofere multă dragoste. Au o enormă disponibilitate de a experimenta lucruri noi, de a învăţa şi de a se bucura deopotrivă de tot ceea ce fac. Am descoperit la Roşia Montană copii foarte inteligenţi, dezinvolţi, responsabili în actul artistic, curajoşi în exprimare, toate acestea îmbrăcate într-o inocenţă a vârstei de care îmi era dor. A fost o experienţă din care eu însămi am avut multe de învăţat”  (Florentina Toniță,  coordonator Atelierul de pictură decorativă pe sticlă)

La Atelierul de teatru şi jocuri creative, copiii s-au regăsit pe ei înşişi, au învăţat să lucreze în echipă şi să se valorizeze unii pe alţii.

“Explorează bucuria mi se pare o numire întocmai pentru ce s-a întâmplat zilele acestea la Roşia Montană. Motorul principal care animează lucrul meu cu cei mici este curiozitatea. Ei mi se par purtători mici de chipuri variate ale vieţii. Îi încurajez să vadă lucrurile în felul lor, să imagineze şi să creeze curajoşi, după propria viziune. Cu alte cuvinte, descoperim ce instrumente valoroase avem la dispoziţie în noi înşine, le căutăm vibraţia şi apoi le facem să sune pe acorduri originale. La Roşia Montană am găsit copii sensibili, curați, calzi, sinceri şi spontani. Cu spirit ludic, debordant, au făcut ca lucrarea cu noi şi între noi să se ridice fără efort. Am îmbinat jocurile de atenţie, de relaxare, de concentrare, de cunoaştere de sine şi de legare a echipei cu lucrul pe text (poezii de Passionaria Stoicescu, foarte amuzante pentru copiii de 4-8 ani şi scurte scenete după Mircea Sântimbreanu, cu atmosfera savuroasă din lumea celor de 9-14 ani.) Nu numai că au reţinut într-o zi replicile, dar le ştiau deja şi pe ale colegilor, pasiunea lor pentru lucrul împreună a fost copleşitoare” (Ligia Toniţă, coordonator Atelierul de teatru)

Vineri, 11 iulie, la ora 11.00, părinţii şi prietenii i-au aplaudat pe copii la spectacolul de teatru cu piesele “Lecţia” (după texte de M. Sântimbreanu) şi “Pe un fir de pipirig” (după texte de P. Stoicescu), după care s-au bucurat de lucrările de pictură din cadrul Expoziţiei “Explorează bucuria!”, din incinta Căminului Cultural.

“Am fost foarte încântată şi bucuroasă că au putut să participe. E o idee foarte bună organizarea atelierelor, mai ales că aici la noi s-a putut face aşa ceva. S-a lucrat foarte bine, sunt şi eu cadru didactic şi am întrebat, am învăţat şi eu jocuri de la ei. A fost foarte bine mai ales că s-au împărţit pe grupe şi s-a lucrat pe nivele. Felicitări doamnelor care s-au ocupat foarte bine şi la teatru şi la pictură în egală măsură!” (Cipriana Pripon – părinte, Roşia Montană)

“Ce s-a întâmplat săptămâna aceasta a fost minunat pentru copii, fetiţa mea spunea că deja simte lipsa acestei săptămâni, s-a simţit bine. E un alt fel de a-i învăţa pe copii să facă anumite lucruri, am văzut că se poate şi fără să se strige. Cu orice copil se poate lucra dacă ştim cum să-l luăm şi asta s-a văzut aici” (Claudia Pogan – părinte, Vidra de Sus)

Săptămâna a fost încununată cu o petrecere în cadrul căreia copiii au fost răsfăţaţi cu muzică, dans, jocuri, baloane, bucurii dulci şi pictură pe faţă. Părinţii au rămas la petrecere, unde au avut ocazia să se bucure alături de copiii lor şi să-şi exprime opiniile în legătură cu Atelierele.

“Da, mi-au dat lacrimile… A fost foarte, foarte emoţionant şi sunt bucuroasă că li se oferă şi copiilor de aici, dintr-o comună, şansa de a învăţa lucruri pe care cei de la oraş le au tot timpul la îndemână” (Claudia Bereczky – părinte, Roşia Montană)

“A fost o săptămână minunată, am fost foarte fericiţi ca aici la noi să se organizeze ceva unde să fie antrenaţi copiii. Cei mici au fost foarte degajaţi, au fost foarte fericiţi şi în acelaşi timp li s-a dat posibilitatea să fie creativi, să se exprime. A fost o săptămână minunată, felicitări organizatorilor şi mulţumiri!”  (Daniela Mălinescu – părinte, Câmpeni)

Cele cinci zile petrecute la Roşia Montană în cadrul Atelierelor au fost un dar şi o bucurie pentru copii, părinţi, organizatori şi voluntari deopotrivă.

“Am petrecut cinci zile încărcate de dinamism, seninătate, bucurie, creativitate într-un loc surprinzător de variat, verde şi viu. Am încredinţarea că oamenii mari ştiu să protejeze şi locul şi copiii înspre frumoasa creştere împreună” (Ligia Toniţă, coordonator Atelierul de teatru)

Atelierele “Explorează bucuria” au avut loc cu sprijinul organizaţiei Mollie’s Children, din SUA, fondată în memoria unei mame ce şi-a oferit dragostea şi sprijinul copiilor de pretutindeni.

Organizatorii mulţumesc şi Primăriei Roşia Montană pentru spaţiul pus la dispoziție în vederea desfăşurării Atelierelor de creaţie.

Vizitați pagina noastră de facebook: facebook

Puteți citi articole din presa… aici.

Etichete: ,

Lasă un comentariu