Ministerul Culturii a numit in fruntea Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice un avocat al Rosia Montana Gold Corporation

Barbu Rosia Montana

Ministerul Culturii a publicat abia joi, 20 iunie, pe pagina web proprie, Ordinul Ministrului nr. 2330 din 13.06.2013 privind nominalizarea membrilor Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice (CNMI). Ordinul poate fi citit integral aici.

Schimbarea, realizată la un an de la ultima numire a membrilor, are loc pe fondul modificării Regulamentului de Organizare și Funcționare a Comisiei, mai precis a definirii unor incompatibilități.

Potrivit noului ordin, președintele CNMI va fi arh. Augustin Ioan, critic de arhitectură contemporană. A fost ignorata solicitarea societatii civile de transparentizare a acestui proces. Nici la aceasta ora pe site-ul Ministerului Culturii nu au fost facute publice biografiile membrilor comisiei si nici macar a noilor presedinti de sectiuni ale CNMI care să justifice numirile făcute. In absenta acestora, trebuie precizat ca Augustin Ioan, actualul preşedinte al CNMI a fost în mod explicit avocatul firmei care solicită anihilarea patrimoniului şi peisajului cultural de la Roşia Montană. Se pune intrebarea cum va respecta in aceste conditii Ministerul Culturii solicitarea de a introduce acest patrimoniu în lista tentativă şi ulterior sa promoveze înscrierea în cadrul patrimoniului mondial UNESCO? Exista deja voci care se intreaba daca nu cumva aceasta numire nu reprezinta decat o cedare din partea ministerului însărcinat cu protejarea patrimoniului în faţa intereselor private sau de grup exprimate prin influenţa unor oameni politici din administraţii publice locale?

Augustin Ioan a facut parte, alaturi de Razvan Theodorescu sau Ioan Opris sr., dintr-un grup de sprijin, denumit “independent”, insa finantat integral in actiunea sa de catre RMGC. Augustin Ioan a semnat ca membru al acestui grup un raport ce poate fi vizualizat aici .

Citeste tot articolul