Placido Domingo cântă pentru Roşia Montană! Cotitură istorică pentru salvarea zonei.

Rosia Montana

„E o cotitură în ceea ce se petrece în societatea românească şi contemporană în ceea ce priveşte un sit cu valoare universală” a fost aprecierea arhitectul Şerban Sturza, vice-preşedintele Fundaţiei Pro Patrimonio, legată de includerea Roşiei Montana pe lista proiectului „7 Most Endangered” de către Europa Nostra, alături de alte 6 monumente europene aflate în pericol (lista completă aici). Europa Nostra este cea mai importantă federaţie continentală de organizaţii implicate în salvarea şi valorificarea patrimoniului cultural. Dosarul de candidatură, realizat de Ştefan Bâlici şi Virgil Apostol de la Asociaţia “Arhitectură. Restaurare. Arheologie” (ARA) şi asumat de Pro Patrimonio, a fost ales după o procedură demarată anul trecut, în care a concurat cu alte 40 de monumente europene.

Noutatea pe care o aduce acest program e că, la finalul lui, va oferi o o evaluare şi o strategie managerială a modului în care siturile selectate vor putea fi valorificate în scopul dezvoltării durabile a zonelor în care se află. Parteneriatul încheiat de Europa Nostra cu Banca Europeană pentru Investiţii, Institutul BEI şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei oferă premisele nu doar ale unei evaluări şi elaborării unei strategii viabile, ci şi pentru găsirea resurselor financiare necesare pentru implementare (cel mai probabil prin accesul a fonduri structurale). Sprijinul instituţional primit semnifică şi o tendinţă a politicilor europene de a susţine dezvoltările economice sustenabile, bazate pe patrimoniul cultural.

Citeste mai mult