Alburnus Maior: Un acord de mediu ar fi ilegal; Gold Corporation nu are certificat de urbanism valabil

Rosia Montana

Financiarul.ro

Asociaţia “Alburnus Maior” din Roşia Montana îi cere ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC), Rovana Plumb, într-o scrisoare deschisă, să suspende neîntârziat procedura de evaluare a impactului pe care îl va avea asupra mediului exploatarea pe bază de cianuri de la Roşia Montana, până la refacerea documentaţiei de urbanism necesare şi emiterea unui certificat de urbanism valabil, în acord cu prevederile legale în vigoare.

Membrii asociaţiei expun în scrisoarea adresată ministrului Rovana Plumb aspecte ilegale în documentaţia de urbanism pentru proiectul de exploatare a zăcămintelor de aur, argint, wolfram şi alte metale rare de la Roşia Montana de către Gold Corporation.

Potrivit documentului menţionat, transmis, marţi, “certificatul de urbanism nr. 47/2013 emis în data de 22 aprilie de către Consiliul Judeţean (CJ) Alba încalcă legislaţia în vigoare”. Acest act prevede modificarea documentaţiilor de urbanism pentru realizarea obiectivelor proiectului minier de la Roşia Montană, dar şi elaborarea documentaţiei pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

Membrii Asociaţiei precizează că acest certificat de urbanism emis de CJ Alba nu conţine lista tuturor imobilelor incluse pe Lista monumentelor istorice (LMI) în 2010, precum şi în Planul de amenajare a teritoriului naţional (PATN). Monumentele pe care certificatul nu le menţionează sunt situl arheologic Alburnus Maior, vestigiile romane din zona Carpeni, incinta funerară romană din zona “Hop-Găuri”, precum şi Galeriile din Masivul Cârnic. “În plus, certificatul nu conţine interdicţii de intervenţie sau desfiinţare pentru unele monumente istorice şi situri arheologice conform documentaţiilor de urbanism în vigoare. Se încalcă astfel prevederile Normelor Metodologice de aplicare a Legii 50/1991″, spun semnatarii scrisorii.

Totodată, “Alburnus Maior” arată că documentaţiile de urbanism care au stat la baza emiterii Certificatului de urbanism sunt incomplete încă din anul 2002.

Mai Mult…