Cercetări arheologice realizate deficitar şi superficial


  • Adaugă la favorite
  • Printează

„(…) maniera dezorganizată în care s-au derulat săpăturile arheologice de până acum, de la Roşia Montană, a fost determinată nu de lipsa de calificare a arheologilor, ci de planificarea deficitară, de presiunile Companiei, care a comprimat o cercetare ce, în mod normal, durează 15-20 de ani, la o cercetare superficială, întinsă pe numai trei-patru ani.”

Nu s-au folosit metodele moderne cunoscute şi obligatorii pe orice şantier arheologic, cum ar fi prospecţiile geofizice şi fotografiile aeriene. Dacă, totuşi, aşa cum susţin oamenii Companiei, aceste cercetări au fost făcute, ele n-au ajuns la cunoştinţa specialiştilor, ceea ce denotă că se ascund anumite descoperiri incomode pentru Gold Corporation.”

„ (…) altarele au fost luate şi duse într-un depozit, iar templele acoperite imediat cu pământ.”

Dr. Horia Ciugudean - ”La Roşia Montană vor fi distruse galeriile din care Burebista şi Decebal au îmbogăţit tezaurul Daciei.”, Formula As

(…) Zona este de o bogăţie excepţională şi am refuzat categoric să încetăm lucrările în 2002, sub presiunea RMGC. În consecinţă, sunt gata să afirm ca patrimoniul minier de la Roşia Montană este excepţional în Europa şi în lume şi ca, din această cauza, el trebuie prezervat, în cea mai mare parte, in situ”. Beatrice Cauuet 

În urma cercetările arheologice realizare sub conducerea RMGC,  Ministerul Culturii a eliberat o descărcare de sarcină arheologică pentru 1100 de hectare, deşi au fost cercetate doar 2,2 hectare.

 

Lasă un comentariu