Părerea experţilor – Prof. dr. Ioan Piso

dr-ion-piso-desk-fundatia-culturala-rosia-montana-președintele

  • Adaugă la favorite
  • Printează

Prof. dr. IOAN PISO, istoric şi arheolog

“Sunt convins că toate ilegalităţile comise la Roşia Montană vor ieşi la suprafaţă”

“Pentru ştiinţa şi pentru turismul internaţional, cele mai importante monumente de la Roşia Montană sunt galeriile romane. Echipa franceză de arheologi a cercetat, în Muntele Cârnic, 70 kilometri de galerii, dintre care cel puţin 7 kilometri de galerii romane, unice ca frumuseţe şi complexitate. Pe de altă parte, galeriile medievale din Roşia Montană, neglijate până acum, îşi au locul lor aparte în istoria Europei. Chiar aşezarea minieră, din zorii epocii moderne, prin cele câteva zeci de clădiri aparţinând patrimoniului naţional, este deosebit de spectaculoasă. Toate aceste elemente de patrimoniu aparţin în egală măsură istoriei României şi istoriei europene. Cei care, să zicem, din “spirit practic”, nu sunt sensibili la asemenea argumente, ar trebui să-şi dea seama ce binefacere înseamnă pentru o ţară să aibă nişte monumente unice în lume.

Un sit echivalent este Las Medulas din Spania. Aici a rămas un peisaj încântător, dar cu nimic mai impozant decât cel de la Roşia Montană, şi cu o singură galerie, destul de modestă, de vreo 200 m lungime, la intrarea căreia se plătesc 3 euro. Întreaga zonă a fost izolată şi săracă, dar apropierea minelor romane a determinat înflorirea aşezărilor, graţie zecilor de mii de turişti care vin aici în fiecare an. Numai că Spania are un veritabil Minister al Culturii, care a cerut ca Las Medulas să devină un monument aparţinând patrimoniului universal UNESCO. Nimănui nu i-a dat în gând să-l transforme într-un deşert, ca Ministerului nostru al Culturii, care s-a arătat mai sensibil la interesele unei firme străine, decât la îndatorirea de a apăra patrimoniul naţional. Mai mult, Ministerul Culturii de la Bucureşti a încălcat şi legislaţia europeană, din interese pe care va fi într-o bună zi obligat să ni le explice. Acest minister a decis ca proiectul companiei canadiene Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) este mai important decât conservarea, în interesul României, a unor monumente unice în lume. Care a fost motivul? L-a spus regele Filip al II-lea, tatăl lui Alexandru cel Mare: “Un măgar încărcat de aur dărâmă cele mai puternice ziduri”. Or, se pare că la noi zidurile au fost de la bun început găunoase.

Că Ministerul Culturii numai la binele Roşiei Montane nu s-a gândit este dovedit de faptul că s-a lăsat “sponsorizat” chiar de cei pe care avea obligaţia de a-i controla. Pentru a nu afirma decât ce se ştie oficial, RMGC a achitat toate premiile acordate de Ministerul Culturii în anii 2002 şi 2003, inclusiv (culmea batjocurii !) premiul “Constantin şi Hadrian Daicoviciu” acordat proiectului “Alburnus Maior”. Vă mărturisesc că am început prin a lua apărarea monumentelor din Roşia Montană şi am sfârşit prin a mă bate în primul rând pentru locuitorii de acolo. Socotesc că democraţia şi statul de drept sunt indivizibile. Ele nu pot exista numai la Bucureşti, dar nu şi în ultimul cătun.

Datoria noastră, a intelectualilor şi a opiniei publice, este de a lua apărarea oricui se bate pentru casa şi ograda sa, pentru biserica şi pentru morţii săi. Iar Roşia Montană nu aparţine numai unora sau altora, ci întregii ţări, iar patrimoniul său, întregii Europe. Sunt convins că toate ilegalităţile comise în timp la Roşia Montană vor ieşi la suprafaţă, şi nu sfătuiesc nici o autoritate publică să comită altele noi.”  (Formula AS, Din Sala Regilor României s-a strigat: „Salvaţi Roşia Montană”)

Lasă un comentariu