Roşia Montană: o moştenire în pericol


  • Adaugă la favorite
  • Printează

În munţii Apuseni, în inima Transilvaniei, o aşezare veche se întinde de-a lungul unei văi de o frumuseţe mirifică, unde fiecare anotimp aduce bucuria vieţii iar oamenii sunt parte din darul oferit de natură.

 

Timp de două mii de ani, Roşia Montană a fost un loc în care oamenii au trăit în armonie cu ceea ce le-a oferit natura deasupra şi în adâncul pământului: au săpat galerii şi tuneluri subterane pentru a scoate aurul, au exploatat lemnul şi au lucrat pământul fără a-i distruge capacitatea de-a se reînnoi şi regenera. Au înţeles că pământul le asigură traiul şi că trebuie să folosească resursele naturale în mod responsabil. Nu doar în folosul lor ci şi pentru generaţiile care vor urma. Pământul era moştenirea lor şi le definea identitatea, Roşia Montană îi definea ca oameni.

 

Dar la un moment dat ceva s-a schimbat. Banii i-au făcut pe roşieni să uite de pământul care odată era parte din sângele lor, de pământul părinţilor şi al bunicilor lor. Moştenirea pe care au dobândit-o cu atâtea sacrificii este astăzi în pericol;  de 16 ani, o companie străină încearcă să ia cu orice preţ aurul locului.

 

Fundaţia Culturală Roşia Montană există pentru a le reaminti oamenilor despre moştenirea lor, nu doar celor ce numeau cândva Roşia Montană “acasă”, nu numai românilor, ci şi oamenilor din lumea întreagă. Pentru că Roşia Montană defineşte unele dintre cele mai profunde aspecte ale spiritului uman – perserverenţă, inventivitate, răbdare, rezistenţă, voinţă, întrajutorare, generozitate.

 

Pentru că este o flacără care menţine vie dorinţa de a trăi în armonie cu natura, de a trăi în armonie unii cu alţii, o flacără care arde în inimile fiecăruia dintre noi şi care nu ar trebui lăsată să se stingă niciodată.

 

De aceea Roşia Montană trebuie să existe pentru cel puţin încă două mii de ani.

 

 

Unde este Roşia Montană?

 

Etichete:

Lasă un comentariu