Prejudiciile mineritului în comunităţi din jurul lumii

Rosia Montana/Deversare steril Rosia Poieni

  • Adaugă la favorite
  • Printează

Peste tot în lume, companii miniere urmează acelaşi tipar; promisiunile legate de bunăstarea comunităţii şi de îmbunătăţirea calităţii mediului au scopul de a ascunde efectele generate de exploatarea la suprafaţă, în efortul de a obţine acceptul din partea publicului şi a guvernului.

Dislocarea unui munte nu este o procedură delicată, care să nu lase urme; este o lovitură devastatoare asupra mediului natural, o strategie agresivă de extracţie a mineralelor ce poate distruge o zonă pentru totdeauna.

Astfel, publicul ar trebui să înţeleagă faptul că această formă de minerit modifică pentru totdeauna mediul natural şi vieţile oamenilor care locuiesc în vecinătatea exploatărilor. Odată ce operaţiunile miniere pornesc, nu mai există nici o cale de întoarcere, deşi companiile obişnuiesc să vorbească despre „ecologizare” şi „reabilitare”.

Aceste filme documentare, realizate în diferite comunităţi din lume, au scopul de a creşte gradul de informare al publicului care ar trebui să cunoască efectele mineritului la suprafaţă, să vadă care sunt rezultatele acestei activităţi în regiuni ale lumii deja afectate. Când vine vorba de iniţierea unui proiect minier, este vital să li se prezinte oamenilor care ar fi câştigurile, dar în acelaşi timp să nu existe ezitări în a le arăta care sunt riscurile şi în ce constă impactul ireversibil asupra comunităţilor, asupra viitorului lor şi asupra mediului.

 

F I L M E   D O C U M E N T A R E

BERGAMA, TURCIA

Alethea

Film documentar “Alethea”, 2007

40 de min, subtitrare în limba română

„Aurul înseamnă strălucire, bogăţie şi, de cele mai multe ori, conflicte. Începând cu 1989, o serie de companii miniere multinaţionale s-au arătat interesate să extragă aur din Turcia. Eurogold, o companie australiano-canadiană, a fost una dintre ele. Procesul tehnologic propus presupunea deversarea de cianuri, ceea ce a îngrijorat comunităţile din zonă. Cu toate că localnicii au câştigat procesele intentate companiei în toate instanţele, extragerea aurului continuă şi astăzi.” Cu aceste cuvinte introductive a fost prezentat la Sibiu, în octombrie 2009, la Festivalul de film documentar „Astra Film Festival”, filmul documentar „Alethea”, realizat de Petra Holzer şi Ethem Ozguven din Turcia. O exploatare minieră minusculă (24 tone de aur şi 20 tone de argint), în comparaţie cu ceea ce ar urma să fie la Roşia Montană, pune pe jar comunităţile dintr-o zonă dens populată.

Filmul debutează cu povestea din 1991. Eurogold cumpără pământ la un preţ simbolic, exact cum au făcut canadienii la Roşia Montană. Oamenii nu-şi dau seama şi vând, ameţiţi de sumele totuşi mari pentru buzunarele lor mult prea mici. Este pământul moştenit de la părinţi şi bunici. Când îşi dau seama că au greşit, e mult prea târziu. Compania devine stăpână pe tot ce mişcă. Citeşte mai mult

Vizionează filmul documentar “ALETHEA”

Pe cultureunplugged.com (integral, subtitare în limba engleză)

Pe youtube.com (trei părţi, subtitrare în limba română)

 

PENINSULA HALKIDIKI, GRECIA

Greece Financial CrisisFilm documentar “Gold Mines Greek Resistance”, 2004 

90 de min, subtitrare în limba engleză, 10 părţi

Un documentar despre mineritul aurifer şi mişcarea de rezistenţă din nordul Peninsulei Halkidiki, Grecia.

“E o poveste lungă. Gândiţi-vă ca atunci aveam 28 de ani, iar acum a 48. Povestea era că fabrica ne-ar fi adus locuri de muncă şi că totul avea să meargă ca pe roate (…). Aş vrea să le spun acestor oameni care vor să construiască mari industrii că interesul nostru este să ne apărăm mediul şi sănătatea, pentru că sănătatea este cel mai de preţ lucru. Dacă nu eşti sănătos, nu te poţi bucura de nimic. Pur şi simplu dispare termenul de calitate a vieţii.” (Dimitra, Olymbiada, Halkidiki)

„Cred că dacă ne unim eforturile şi dacă încercăm, având ca şi criteriu mediul şi copiii noştri, vom reuşi. Pentru că noi am găsit pământul ăsta. Nu vom renunţa la el şi trebuie să fie curat. Cred în asta şi sper că aşa o să se întâmple. ” (Dimitra, Olymbiada, Halkidiki)

 

Fragmente din interviurile cu localnicii din peninsula Halkidiki

„E un lucru pe care ar trebui să-l spuneţi…şi anume că, de-a lungul istoriei, încă de pe vremea lui Alexandru cel Mare, locuitorii din Halkidiki nu au lucrat niciodată în propriile lor mine, pentru prosperitate şi pentru binele regiunii. La un moment dat, Alexandru cel Mare şi-a organizat expediţia, iar oamenii din Halkidiki au lucrat în mină pentru expediţia lui. Poate că lucrul ăsta e în regulă, din punctul de vedere al unor istorici. Din punctul meu de vedere, nu. Apoi au venit francezii, turcii, apoi compania Bodossakis, apoi canadienii, americanii. Şi oamenii din Halkidiki…ei chiar nu au nimic de spus? Ei bine, ce ar putea ei să spună e că văduvele din Megali Panagia, de 35-40 de ani, primeau pensii de pe urma soţilor decedaţi. Sau despre pneumonie. Şi ce altceva să mai spunem? Asta a fost soarta peninsulei. Dar nu asta e şi valoarea ei. Poate oferi aur, dar are de oferit şi păduri, un mediu natural minunat, crescătorii de capre, apicultură. Acestea sunt importante pentru societatea de astăzi! Aşa că hai să teminăm odată cu minele şi cu aurul, să le închidem odată! Nu ar trebui să mai existe! Să uităm odată de ele…la naiba cu ele!”

“Obişnuiesc să şantajeze oamenii spunând …Dacă vrei să lucrezi pentru noi, ne dai pământul tău.”

“Ăsta e un dezastru, nu dezvoltare! Un dezastru! Poate că ei sunt atât de bogaţi încât nu le pasă de distrugere, nu le pasă de nimic. Dar nouă ne pasă, şi noi vrem un mediu curat.”

 

ROŞIA MONTANĂ – MONTANA, S.U.A. – GUATEMALA – HONDURAS

rosia-montana-open-pit-mining

Video “Roşia Montană cyanide open-pit in the hearth of Carpathian garden”, 2011

90 de minute, subtitrare în limba engleză

Un eseu în care se prezintă strategiile aplicate de companiile miniere în mai multe comunităţi din lume, drama localnicilor şi modul în care li s-a schimbat viaţa după deschiderea minelor. Este prezentată şi părerea lui Robert Moran, un reputat hidrogeologist şi geochimist care a realizat un studiu şi la Roşia Montană, în anul 2007.

Citeşte studiul expertului Robert Moran realizat la Roşia Montană în 2007

 

 

A R T I C O L E

WAIHI, NOUA ZEELANDĂ

Viitorul Roșiei Montane. Studiu de caz: Waihi (Noua Zeelandă)

O populație mult îmbătrânită în comparație cu media din regiune, cu tendințe de a părăsi localitatea în momentul închiderii exploatării, cu un număr dublu de probleme de sănătate mentală, invalizi și asistați sociali față de localități similare din regiune, cu venituri sub media din regiune, cu o educație sub media din regiune și cu probleme legate de violența în familie și consumul de alcool și droguri.

Aceasta este imaginea relevată de un studiu sociologic asupra comunității din Waihi (Noua Zeelandă). Da, este vorba chiar de localitatea în care au fost la ”documentare”, pe banii RMGC, o serie de jurnaliști cunoscuți din România. O mină dată ca exemplu de RMGC pentru mineritul responsabil. Iar studiul este publicat chiar pe site-ul oficial al minei din Noua Zeelandă! Citeşte mai mult

 

GHANA, AFRICA

Mineritul aurifer pe bază de cianuri: lecţia ghaneză

Astăzi, Ghana este a doua ţară africană producătoare de aur, ocupă locul 10 în lume, iar exportul de aur constituie 95% din totalul minereurilor exportate, aducînd o contribuţie de 40% din totalul veniturilor din export. Atît regimul colonial, cît şi cel postcolonial au avut strategii similare: au încorporat, în politica lor, şefii locali ai comunităţilor pentru un mai bun control al resurselor şi au legiferat extracţia de aur, astfel încît să încurajeze productivitatea, neglijând aspectele de mediu şi situaţia comunităţilor locale din zona minieră. Un aspect important al reformelor în acest domeniu a fost privatizarea minelor, sub impactul ideologiilor neoliberale şi sub supravegherea Băncii Mondiale, care au fost cumpărate de investitori străini. Venind cu cifre exacte, autorul arată că aceste reforme de la sfîrşitul anilor ’80 şi începutul anilor ’90 au servit mai degrabă pieţelor internaţionale decît comunităţilor locale sau statului ghanez. Citeşte mai mult

 

I M A G I N I   D I N   S A T E L I T

Vezi imagini din satelit cu unele dintre cele mai mari mine de exploatare la suprafaţă din lume (Montana – S.U.A, Ghana – Africa, Peru – America de Sud, Alaska, British Columbia – Canada, etc.)

Lasă un comentariu